نمونه سوالات پیام نور
به فایل سون خوش آمدید

جهت استفاده بهتر از گوگل کروم استفاده نمایید.

منو كاربري
تبلیغات

سیلویکا

Image result for ‫سیویلیکا‬‎

نرم افزار آموزشی شهاب

فایل های بیشتر
آمار
تعداد دانلود فايل : 0 دانلود
امتیاز فایل : -1 امتیاز
بازدید : 68 مرتبه
گزارشات سايت

فايل هاي رايگان:
    1,657 فايل
فایل های غیر رایگان :
    5,442 فايل
فایل های ويژه:
    204 فايل
مجموع كاربران ويژه :
    0 كاربر
مجموع کاربران عادي :
    6,262 كاربر
adsads
مقاله تعریف موسیقی
مقاله تعریف موسیقی
تاریخ ارسال : 10 /11 /1394
دسته بندي: پابان نامه - پروژه - مقاله - تحقیق,هنر
حجم فایل : 23.87 كيلوبايت
فرمت فايل هاي فشرده : word
تعداد صفحات : 34 صفحه
امتیاز : -1




قیمت : 1,500 تومان



توضیح :

عنوان : مقاله تعریف موسیقی

اين فايل با فرمت word و آماده پرينت ميباشد

فهرست مطالب
واژه موسیقی ۵
تاریخی موسیقی ایران ۶
اجرای موسیقی ۹
موسیقی نظری (تئوریک) ۹
آشنایی با علم نتیک موسیقی ۱۰
علائم ثبت زبان موسیقی ۱۱
اسامی نتها ۱۱
انواع موسیقی ۱۲
موسیقی محلی ۱۲
موسیقی ضربی- ضرب‌دار ۱۲
موسیقی کلیسایی یا روحانی ۱۳
موسیقی مذهبی ایرانی ۱۴
موسیقی یکنواخت ۱۴
موسیقی توصیفی ۱۵
موسیقی دراماتیک ۱۵
موسیقی سنتی ۱۶
موسیقی کلاسیک ۱۶
موسیقی معماری ۱۷
موسیقی نظامی ۱۷
موسیقی اتاقی ۱۸
موسیقی باستانی ۱۹
موسیقی تاریخی ۱۹
موسیقی تک صوتی ۲۰
موسیقی صوتی ۲۱
موسیقی چند صوتی ۲۱
موسیقی نمایشی ۲۱
موسیقی افقی ۲۲
موسیقی الکترواکوستیک ۲۲
موسیقی الکترونیک ۲۲
موسیقی تصادفی ۲۳
موسیقی ایرانی ۲۳
دستگاه ۲۳
شرط دستگاه بودن ۲۳
دستگاه در ایرانی ۲۴
ردیف ۲۵
درآمد موسیقی ۲۵
نغمه ۲۵
گوشه ۲۶
رنگ ۲۶
آواز اصلی و آواز فرعی ۲۶
ترانه ۲۷
تصنیف در موسیقی ۲۷
مقامات موسیقی ایرانی ۲۸
سازهای موسیقی ایران ۲۸
موسیقی کلاسیک و ارکستراسیون ۳۰
عوامل درک و تفسیر موسیقی کلاسیک ۳۰
سازهای موسیقی کلاسیک ۳۱
سازشناسی غربی ۳۱
 
واژه موسيقي
لفظ موسيقي از واژه ايي يوناني و گرفته شده از Mousika و مشتق از كلمه Muse مي باشد كه نام رب النوع حافظ شعر و ادب و موسيقي يونان باستان مي باشد. موز به معني رب النوع است و مانند پسوند «يك» در كلمات كلاسيك، رومانتيك، دراماتيك و غيره، پسوند نسبت و منسوب است اما در لفظ فرانسوي به پيشوند تبديل مي شود مثل: موزيكو- موزيقو و موزيقان يا موزقان و همچنين شكل يافته آن در تلفظ فارسي به مزقان (مزغان) و مزغانجي به معني موزيك، و موزيك چي يا مطرب و نوازنده ساز مي باشد.
به تعابير ديگر لفظ موسيقي در اصل به قاف مفتوح و الف مقصوره است كه آن را مخففي از موسيقار از واژه هاي عرب مي دانند كه در زبان عرب تركيبي است از (موسي) به معني نغمه و (قي) به معني خوش و لذت انگيز ذكر شده. كلمه موسيقي طبق گفته ها از قرن سوم هجري در ايران رايج شده و حكماي قديمي معتقد بودند كه موسيقي معلول صداهاي ناشي از تحرك و جنبش افلاك است. موسيقي علم تاليف الحان و ادوار و نغمات مي باشد. همچنين اين واژه به آهنگي كه گروهي از نغمات پي در پي و تركيبي باشد اطلاق مي شود. به هر صورت موسيقي را هنر بيان عواطف و احساسات به وسيله اصوات گفته اند و مهمترين عامل آن را صدا و وزن ذكر نموده اند و همچنين صنعت تركيب اصوات به لحني خوش آيند كه سبب لذت سامعه و انبساط و انقلاب روح گردد ناميده شده است. ارسطو موسيقي را از شعب علم رياضي مي‌دانست و ابوعلي سينا نيز در بخش رياضي كتاب شفا موسيقي را ذكر نموده. به هر طريق موسيقي امروز علم و هنري (يا صنعت) وسيع و جهان شمول است كه داراي بخشهاي بسيار متنوع و تخصصي مانند موسيقي اركستريك، موسيقي جاز، موسيقي محلي، موسيقي آوازي، موسيقي سازي، موسيقي مذهبي، موسيقي عاميانه، موسيقي محلي، موسيقي معماري، موسيقي الكترونيك و غيره مي شود.
تاريخي موسيقي ايران
قبل از بررسي خلاصه وار تاريخ موسيقي ايران بايد به چند نكته توجه كرد: اول آنكه ايران باستان كشوري پهناور بوده كه حدودا شامل سال  كشور امروزي بوده است و به طبع داراي اقوام، مذاهب و فرهنگهاي گوناگوني بوده اند. پس ما نبايد منتظر فرهنگي يك پارچه باشيم زيرا اين اقوام در كنار هم و به كمك دستاوردهاي يكديگر به پيشرفت و تكامل رسيده اند، نه هر كدام به تنهايي. پس همه دستاوردهاي اين خطه بزرگ را هر كدام از اين اقوام مي توانند از آن خودبدانند. در دوره بعد از فتح ايران بدست اعراب و مسلمان شدن ايرانيان چون اعراب داراي فرهنگي غالب نبودند، از لحاظ فرهنگي مغلوب ايرانيان شدند و فرهنگ برتر ايرانيان را پذيرفتند و در راستاي شكوفايي آن باديگر اقوام كه مغلوب اعراب مسلمان شده بودند كوشيدند و از اين فرهنگ ايراني فرهنگ اسلامي را به وجود آوردند كه پايه واساس آن همان فرهنگ ايران باستان بود.
در سده هاي اول فرهنگ اسلامي يعني تاحدود دوران خلافت عباسيان يك فرهنگ واحد در سراسر اين سرزمينهاي اسلامي وجود داشت و از آن زمان به بعد بود كه سرزمينهاي اشغالي مستقل شدند و هر كدام باتوجه به ريشه فرهنگي يكسان رنگ و بوي منطقه و قوميت خود را به اين فرهنگ مادر بخشيدند و بخاطر همين امر است كه وجوه مشترك فرهنگي هنري زيادي دز ميان كشورهاي مسلمان وجود دارد كه اغلب مستشرقين به اشتباه اين وجوه مشترك را اخذ شده از فرهنگ عرب مي دانند كه اين امر نيز حاصل سطحي نگري به تاريخ و فرهنگ اين سرزمينها است.
تاريخ موسيقي ايران زمين را مي توان به دو بخش اصلي تقسيم كرد، آن دو بخش عبارتند از :
الف: دوران پيش از اسلام  
ب:  دوران بعد از سلام 
در بررسي دوره پيش از اسلام منابع معتبر ما كه همان حجاري ها و مجسمه ها و نقوش روي ظروف بدست آمده مي باشد كه از سال قبل از ميلاد مسيح آغاز مي شود. از مجسمه هاي بدست آمده در حيطه قلمرو ايران باستان كه در شوش بدست آمده، سازي شبيه تنبور امروزي مشاهده مي شود كه نمايانگر يك ساز ملوديك در آن زمانها است. درحجاريهاي طاق بستان  گروه نوازندگان چنگ نواز و سازهاي بادي نيز مشاهده مي شود. بيشتر اطلاعات ما از دوران پيش از اسلام ايران زمين محدود به كتب تاريخي و اشعار سده هاي اول دوران اسلامي است. در هر حال ما اطلاعي از موسيقي كاربردي و نحوه اجراي دقيق موسيقي در آن دوران نداريم. اما در دوره بعد ازفتح ايران توسط اعراب تا آخر دوره خلفاي راشدين كه در سده اول حكومت اسلامي حكمراني مي كرده اند (از سال يازده تا چهل و يك هجري قمري) انواع موسيقي ممنوع بود. با به روي كار آمدن بني اميه حدودا موسيقي آزادي بيشتري پيدا كرد و از اين دوران تا دوران خلفاي عباسي دوره اوج شكوفايي موسيقي نظري و عملي ايران و اسلام است كه در اين دوران كساني چون فارابي، ابن سينا، خواجه نصيرالدين طوسي، ابن زيله، صفي الدين ارموي، عبدالقادر مراغي، و افراد بيشمار ديگري در موسيقي عملي و نظري ظهور كردن كه كتب و رساله هاي آنها در موسيقي موجود است. در هر حال با ظهور تشيع در ايران و به روي كار آمدن شاهان صفوي موسيقي در ايران رنگ و بوي ديگري به خود گرفت و از موسيقي كه در دوران اسلامي كاربرد داشت جدا شد و رنگ ايراني اين موسيقي بيشتر شد تا در دوره قاجاريه اين روند به اوج كمال خود رسيد و سيستم ديگري كه بنام دستگاه در دوره صفويه ظهور كرده بود، كامل شد و توسط نوارندگان چيره دست آن زمان به صورت شفاهي به شاگردان سازهايي از قبيل تار، سه تار، كمانچه، ني و سنتور انتقال پيدا كرد و در همين دوران قاجاريه بود كه خط نت امروزي به ايران راه يافت و سنت شفاهي اساتيد موسيقي ايران كه بنام رديف است به خط نت در آمد.  
 
 
اجراي موسيقي
اجراي موسيقي از جهت روش ارائه بر دو نوع كلي آواز و نوازندگي تقسيم مي‌شود. كه در اصطلاح موسيقي سازي و آوازسازي گفته مي شود. موسيقي آوازي را برحسب چگونگي اشعاري كه آهنگ روي آنها ساخته شده و از منظور اشعار معرفي شده تقسيم بندي مي كنند مثل غزل خواني، نوحه خواني، قصيده خواني، قطعه خواني و غيره؛ اما نوع دوم از اجراي موسيقي برحسب نوع، نحوه و تعداد آلات موسيقي كه نواخته مي شوند صحبت مي كنند.
موسيقي نظري (تئوريك)
شامل مجموعه قواعد و علائمي است كه به وسيله آنها ما قادر به ثبت و نوشتن اصوات خواهيم شد و از طريق اين علائم و زبان خاص مي توانيم اصوات را نظم داده و با يكديگر تركيب و تلفيق كنيم. مهمترين فصول مورد بحث تئوري موسيقي شامل: 1- قواعد و علائم نت نويسي و نت خواني. 2- علم فيزيك صدا و صوت شناسي و آكوستيك. 3- علم هماهنگي هارموني و تركيب اصوات است كه اصطلاح ايتاليايي آن آكورد مي باشد و بر پايه تلفيق و اجراي همزمان اصوات مختلف استوار است. 4- علم سازشناسي كه خود شامل دو بخش الف- شناخت ساختمان، ساختار و چگونگي كارآيي ساز و ب- نحوه بكارگيري و استفاده از هر ساز مي باشد.
علوم متفرعه ديگر هستند كه اهم آنها عبارتند از آهنگسازي، اركستراسيون و رهبري اركستر و همين طور تاريخ نگاري موسيقي، آواشناسي، شناخت موسيقي محلي و فولكلوريك و ساير علوم جديد مربوط مانند: پارتيسيون، كامپوزيشن، فلسفه و ادبيات موسيقايي.
آشنايي با علم نتيك موسيقي
پايه و اساس موسيقي كلاسيك و متاخرتر موسيقي ايراني را نتها و علائمي تشكيل مي دهند كه به منزله الفباي موسيقي هستند و با ياري اين نتها كه بر خطوط حامل (قالب در برگيرنده و نگهدارنده نتها يا الفباي موسيقي) تشكيل مي شوند و با وسيله اين ابزار نوازنده، خواننده و آهنگساز احساسات دروني خود را به وسيله اصوات بيان مي كند. در اين ميان نت شناسي در واقع ركن و اساس مهم يادگيري موسيقي مي باشد و براي هر هنرجو به منزله اعداد رياضي و الفباي فارسي است همانگونه كه يك كودك به وسيله حروف و اعداد تحصيل مي كند و مي آموزد يك هنرجوي موسيقي نيز با نت مي آموزد و فراگيري نتها و ساير علائم موسيقي هنرجو را ياري مي كند تا پس از مدتي همچون يك محصل موسيقي را ياد بگيرد و همچون نوشتن و شعر گفتن به تصنيف و تنظيم قطعه موسيقي و آهنگ قادر شده و بدين وسيله اصوات را ثبت نمايد.
علائم ثبت زبان موسيقي
همان گونه كه هر زبان و گويشي به منظور ايجاد ارتباط بصري و تقرير و ثبت گفتار از حروف و علائم خاص خود بهره مي گيرد و هر زبان داراي الفباي مخصوص به خود مي باشد در علم و هنر موسيقي نيز براي ثبت اصوات علائم و اشكال خاصي تنظيم گرديده است تا صداهايي را كه از تارهاي صوتي و يا انواع متفاوت سازها خارج شده و گوش قادر به شنيدن آنها است را بتوان به آساني و سهولت بر روي كاغذ نوشت. اين اشكال بصري در واقع همان الفبا و علامات بصري موسيقي هستند. نتها علاماتي هستند كه اصوات موسيقي به وسيله آنها نوشته، ثبت و اجرا مي شوند.
اسامي نتها
دو-ر-مي-فا-سل لا- سي كه به طريق معكوس نيز نوشته يا خوانده مي شوند.
سي-لا-سل فا- مي-ر-دو.
 
انواع موسيقي
موسيقي محلي
اين نوع موسيقي در برگيرنده قطعات، آهنگها، آوازها و ترانه هايي است كه مربوط به مردم يك منطقه و محل خاص در نزد ملل مي باشد كه بيشتر در مناطق دور از شهر، روستاها، و حتي توسط كوچ نشينان وجود دارد مانند موسيقي محلي لري- گيلكي- كردي و يا موسيقي جنوب كه در آنها از يكي دو ساز محدود استفاده مي شود و معمولاً با تك خواني يا گروه خواني روستائيان همراه بوده و اغلب با حركات نمايشي گروهي همراهي مي شود.
نغمه هاي دل انگيز- ملودي هاي طبيعي و دلنشين و نواهايي بدوي و ساده اين نوع موسيقي اغلب ملل جهان امروز، از اهميت و جايگاه ويژه اي برخوردار شده است و اغلب موسيقي دانها اين ملودي ها و مايه هاي موسيقي محلي را دستمايه ساختن آهنگهاي موفق و زيبا نموده اند.
موسيقي ضربي- ضرب‌دار
اين نوع موسيقي داراي تك مايه هاي ضربي و پر تحرك است و داراي وزن و ضرب معين است و انواع رقصها، مارشهاي نظامي و موزيكهاي پر ضرب و مهيج در اين گروه قرار مي گيرند. اين موسيقي قابليت تحرك و تهييج زيادي داشته به نحوي كه در موقع اجرا هر شنونده اي را بر مي انگيزد. ريتم شاد و سرزنده و فرح بخش اين نوع موسيقي قادر به ايجاد احساسات وي و پر شكوه و باوقار مي باشد نوع موسيقي ضربي به دليل خصلت بسيار شاداب و غم زداي خود در ايجاد حس شادي و سرزندگي موثر است. موسيقي سنتي ما بدون ضرب محزون بوده و برخلاف موسيقي ضربي كه براي ايجاد شادي سرور و هيجان و دور شدن از غم و اندوه نواخته مي‌شود، داراي ريتم يكنواخت و غم افزايي بوده. بهترين نمونه موسيقي بدون ضرب انواع رديف‌ها و دستگاههاي موسيقي آوازي ايران است كه اين نوع موسيقي به دليل ماهيت عارفانه و شاعرانه خود (غالب بودن مضمون شعري بر نوع موسيقي) تفكر برانگيز و محزون كننده است.
موسيقي كليسايي يا روحاني
اين نوع قطعات موسيقي بيشتر به منظور ايجاد حس دوستي و شفقت و همينطور حس نوعدوستي، خداجويي و حالات روحاني و معنوي ساخته و اجرا مي شوند. كه در كليساهاي كوچك به صورت تك نوازي ارگ يا پيانو و در كليساهاي بزرگ به شكل اركستر اجرا شده كه وظيفه اصلي در اين نوع موسيقي نيز بر عهده ارگ يا پيانو مي باشد. در اين هماهنگي اغلب تك سرايي يا گروه كر نيز با موسيقي همراه مي‌شوند. نوع اصوات كشيده و ممتد، زير و بمهاي اصوات موسيقي و گروه كر و همين طور وقار و شخصيت نهفته در صداها همگي در خدمت ايجاد حس روحاني و مهرجويي و مهرباني شنوندگان مي باشد.
موسيقي مذهبي ايراني
به طور كلي اين نوع موسيقي به سه بخش عمده تقسيم مي شود.
1- انواع موسيقي و سرودهاي مذهبي كه امروزه باب شده و بيشتر الهام گرفته از روحيات و خصوصيات مذهبي مردم سازها شروع به اجرا مي كنند و گاهاً خوانندگاني با اشعار و مضامين مذهبي و يا اشعار شعرا و اديبان مشهور ايراني موسيقي را همراهي مي كنند.
2- نوع‌دوم و قديمي‌تر موسيقي‌مذهبي و روحاني ايراني بيشتر به شكل تعزيه‌خواني و روضه خواني، شبيه خواني، مرثيه هاي آهنگين، نوحه خواني و عزاداريها اجرا مي‌شود و در آنها از سازهاي محدود براي همراهي خواننده يا خوانندگاني كه نقش اصلي و عمده را در اجراي اين نوع موسيقي دارند بكار گرفته مي شود.
3- انواع تك خواني بدون ساز كه در خواندن مناجات نامه ها، مرثيه ها، اجراي اذان و تلاوت و قرائت قرآن مجيد با آهنگي مطبوع و دلنشين صورت مي گيرد و با آهنگ محزون و جدايي اين موسيقي سعي در تلطيف روحيه و ايجاد آرامش و روحانيت در دل مومنين و شنوندگان مي نمايد.
موسيقي يكنواخت
موسيقي يك تن، يكمايه و يكنواخت نوعي از موسيقي است كه هميشه مايه و تن آن يكنواخت و تكراري بوده و هيچگونه تنوع و تغييري در آن ديده نمي شود. مانند اقسامي از موسيقي ايراني مانند ابوعطا، بيات ترك و… هيچ گونه تغييري در آن وجود ندارد. در موسيقي اغلب ملل مايه ها و تناليته هايي وجود دارد كه از قديم الايام به همان شكل يكنواخت و تكراري خود اجرا شده و اين نوع دقيقاً برعكس موسيقي كلاسيك، موسيقي مدرن و موسيقي الكترونيك مي باشد.
موسيقي توصيفي
نوعي از موسيقي به همراه صحنه يا در صحنه نمايش كه وصف كننده حالات انساني مي باشد اين نوع موسيقي ملهم از حقايق زندگي است كه اگر با كلام نباشد با صحنه هاي نمايش آن حالات و عواطف و احساسات همراه و بيان مي شود. اين نوع موسيقي داراي فهم بصري و حضوري مي باشد.
موسيقي دراماتيك
از انواع موسيقي نمايشي و يا داستاني كه بر پايه يك درام تاريخي و غيره و به منظور نمايان تر نمودن خط اصلي داستان و درام و ماجراهاي نمايشي درست مي‌شود. اين نوع موسيقي مي تواند از انواع موسيقي سازي، آوازي، تركيبي، رقصي، سمفونيك و مجلسي باشد كه با مقدمه يا اراتوريو، موسيقي زمينه و موسيقي متن و موسيقي نهايي تركيب شود.
موسيقي سنتي
اين نوع موسيقي ريشه در سنت قومي ملتها و تمدنها با فرهنگهاي متغير شده و يا پيشرفته شده دارد. در محور اين موسيقي نكاتي چند مانند تداوم اجراي آن براي شنونده همراه با ايجاد جو و فضاي تأثير كننده و حاكم بر شنونده در محدوده قوانين و قواعد تئوريك مدون و ارائه توسط موسيقي دانان و اساتيد حرفه اي كه سعي در ارائه تسلط خود به همراه بيان سنن گذشته دارند، مشاهده مي شود.
تسلط بر مراحل شناخت و اجراي موسيقي سنتي ملل و اقوام مستلزم سالها شناخت، و جمع ‎آوري و بررسي اصول گذشته اين هنر است مثل موسيقي سنتي ايران كه در مجموعه اي از رديفها، قوانين اجرايي و تئوريك در قالب آوازي، سازي، و درك مفاهيم ابعاد و حركت ملوديها و از طريق آواز دستگاهها و رديفها و گوشه‌ها صورت مي پذيرد.
 


نظرات کاربران :

نظری توسط کاربران ثبت نشده است.
شما هم می توانید در مورد این فایل نظر دهید.
کاربر گرامی، لطفاً توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظرات شما درباره ی این محصول در نظر گرفته شده است. در صورتی که سوالی در رابطه با این محصول دارید یا نیازمند مشاوره هستید، فقط از طریق تماس تلفنی با بخش مشاوره اقدام نمایید.
کاربر گرامی چنانچه تمایل دارید، نقد یا نظر شما به نام خودتان در سایت ثبت شود، لطفاً لاگین نمایید.